Ik sta onder beschermingsbewind. Wat gebeurt er met de bankrekening van mijn minderjarige kind?

Veel mensen openen voor hun minderjarige kind een bankrekening. Hierop storten zij periodiek een bedrag voor als het kind later 'groot' is.  Zo kan het kind later een studie volgen, zijn rijbewijs halen of een mooie verre reis maken.

Maar dan raken de ouders in de financiële problemen. Ze krijgen schulden en komen onder bewind te staan. Kan het voor het kind gespaarde geld door de bewindvoerder gebruikt worden om de vaste lasten te betalen of schulden af te lossen?

Hiervoor is het van belang of

1. de bankrekening op naam van de ouders staat of

2. de rekening op naam van het kind staat

Ad 1. De rekening staat op naam van de ouders. 

Het geld dat op deze rekening staat behoort aan het vermogen van de ouders toe. Het is door de ouders weg gezet om later aan hun kind te geven. Het is nog niet aan het kind gegeven/geschonken. De bewindvoerder mag het geld gebruiken om de vaste lasten te betalen en/of schulden af te lossen.

Ad 2. De rekening staat op naam van het kind. 

Zodra het geld op deze rekening gestort wordt, behoort het geld niet meer aan het vermogen van de ouders toe. Het geld is gelijk van het kind. De bewindvoerder mag het geld niet gebruiken om de vaste lasten te betalen en/of schulden af te lossen.