Looptijd schuldhulp vanaf 1 juli 2023 naar 18 maanden

Bron: Patricia Eickmans specialist schuldhulpverlening bij Wolters Kluwe Schulinck

Looptijd schuldhulp naar 18 maanden

Het is officieel: op ๐Ÿญ ๐—ท๐˜‚๐—น๐—ถ wordt de looptijd van de wettelijke schuldsanering (Wsnp) gehalveerd van drie naar anderhalf jaar. Deze verlossende boodschap kwam vandaag van Minister Weerwind. ๐„๐ง ๐๐š๐ญ ๐ข๐ฌ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ž๐ง๐ข๐ ๐žโ€ฆโ€ฆโ€ฆ.

  • Want naast de verkorting regelt deze wetswijziging ook dat vanaf 1 juli de maanden die iemand spaart in het voortraject (Msnp) meetellen voor de looptijd van nieuwe Wsnp trajecten. Die gespaarde maanden worden dus nog afgetrokken van de 18 maanden looptijd van de Wsnp.
  • Dus dat betekent: volle kracht vooruit voor alle minnelijke schuldregelingen. Want als over 5 weken al een verkorte Wsnp aangevraagd kan worden, dan kan bij een nieuw minnelijk schuldregelingsaanbod al prima vooruitgekeken worden.

๐—˜๐˜…๐˜๐—ฟ๐—ฎ ๐—ถ๐—ป๐—ณ๐—ผ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐— ๐˜€๐—ป๐—ฝ ๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ฒ๐—ป Een lopende minnelijke schuldregeling is een afspraak tussen schuldenaar en schuldeisers. In de onderhandelingsfase worden afspraken gemaakt over o.a. de looptijd en de hoogte van de afloscapaciteit. Vanaf het moment dat iedereen akkoord is staan deze afspraken vast en zijn beide partijen daaraan gebonden. Het aanpassen van de afspraken, en dus ook het aanpassen van de looptijd van een schuldregeling, kan alleen met toestemming van alle partijen.

Vaak treedt een schuldhulpverlener (bijv. de gemeente) op als bemiddelaar (net zoals een makelaar dat doet bij een woning). Zoโ€™n bemiddelaar is geen partij bij de overeenkomst en kan de afspraken die zijn gemaakt niet zonder toestemming van alle partijen aanpassen. Wel is het mogelijk om opnieuw te onderhandelen met de schuldeisers over een kortere looptijd.

๐—˜๐˜…๐˜๐—ฟ๐—ฎ ๐—ถ๐—ป๐—ณ๐—ผ๐—ฟ๐—บ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ช๐˜€๐—ป๐—ฝ-๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ท๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ฒ๐—ป De minister geeft ook duidelijkheid aan hen die nu al in een Wsnp traject zitten. Hij geeft aan dat er geen mogelijkheden zijn om obv deze wetswijziging de reeds lopende Wsnp-trajecten te verkorten.

Weerwind: โ€๐˜๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ถ๐˜ด๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ต ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ถ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ž๐˜ด๐˜ฏ๐˜ฑ-๐˜ต๐˜ณ๐˜ข๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต ๐˜ป๐˜ช๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ป๐˜ข๐˜ญ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜‹๐˜ช๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ป๐˜ฐ ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ช๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ป๐˜ฐ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ถ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ.โ€