Looptijd schuldhulp vanaf 1 juli 2023 naar 18 maanden

Bron: Patricia Eickmans specialist schuldhulpverlening bij Wolters Kluwe Schulinck

 

Het is officieel: op 𝟭 𝗷𝘂𝗹𝗶 wordt de looptijd van de wettelijke schuldsanering (Wsnp) gehalveerd van drie naar anderhalf jaar. Deze verlossende boodschap kwam vandaag van Minister Weerwind. 𝐄𝐧 𝐝𝐚𝐭 𝐢𝐬 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐞𝐧𝐢𝐠𝐞……….

  • Want naast de verkorting regelt deze wetswijziging ook dat vanaf 1 juli de maanden die iemand spaart in het voortraject (Msnp) meetellen voor de looptijd van nieuwe Wsnp trajecten. Die gespaarde maanden worden dus nog afgetrokken van de 18 maanden looptijd van de Wsnp.
  • Dus dat betekent: volle kracht vooruit voor alle minnelijke schuldregelingen. Want als over 5 weken al een verkorte Wsnp aangevraagd kan worden, dan kan bij een nieuw minnelijk schuldregelingsaanbod al prima vooruitgekeken worden.

𝗘𝘅𝘁𝗿𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗹𝗼𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗠𝘀𝗻𝗽 𝘁𝗿𝗮𝗷𝗲𝗰𝘁𝗲𝗻 Een lopende minnelijke schuldregeling is een afspraak tussen schuldenaar en schuldeisers. In de onderhandelingsfase worden afspraken gemaakt over o.a. de looptijd en de hoogte van de afloscapaciteit. Vanaf het moment dat iedereen akkoord is staan deze afspraken vast en zijn beide partijen daaraan gebonden. Het aanpassen van de afspraken, en dus ook het aanpassen van de looptijd van een schuldregeling, kan alleen met toestemming van alle partijen.

Vaak treedt een schuldhulpverlener (bijv. de gemeente) op als bemiddelaar (net zoals een makelaar dat doet bij een woning). Zo’n bemiddelaar is geen partij bij de overeenkomst en kan de afspraken die zijn gemaakt niet zonder toestemming van alle partijen aanpassen. Wel is het mogelijk om opnieuw te onderhandelen met de schuldeisers over een kortere looptijd.

𝗘𝘅𝘁𝗿𝗮 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗹𝗼𝗽𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗪𝘀𝗻𝗽-𝘁𝗿𝗮𝗷𝗲𝗰𝘁𝗲𝗻 De minister geeft ook duidelijkheid aan hen die nu al in een Wsnp traject zitten. Hij geeft aan dat er geen mogelijkheden zijn om obv deze wetswijziging de reeds lopende Wsnp-trajecten te verkorten.

Weerwind: ”𝘐𝘬 𝘣𝘦𝘯 𝘮𝘦 𝘦𝘳 𝘷𝘢𝘯 𝘣𝘦𝘸𝘶𝘴𝘵 𝘥𝘢𝘵 𝘥𝘪𝘵 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳 𝘥𝘪𝘦 𝘪𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘭𝘰𝘱𝘦𝘯𝘥 𝘞𝘴𝘯𝘱-𝘵𝘳𝘢𝘫𝘦𝘤𝘵 𝘻𝘪𝘵 𝘢𝘭𝘴 𝘮𝘰𝘦𝘪𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘻𝘢𝘭 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘦𝘳𝘷𝘢𝘳𝘦𝘯. 𝘋𝘪𝘵 𝘪𝘴 𝘮𝘦𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘥𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘸𝘦𝘦𝘴𝘵 𝘰𝘮 𝘥𝘦 𝘸𝘦𝘵 𝘻𝘰 𝘴𝘱𝘰𝘦𝘥𝘪𝘨 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘪𝘯 𝘵𝘦 𝘷𝘰𝘦𝘳𝘦𝘯, 𝘻𝘰𝘥𝘢𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘢𝘢𝘯𝘵𝘢𝘭 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘢𝘳𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘪𝘵 𝘨𝘦𝘭𝘥𝘵 𝘻𝘰 𝘣𝘦𝘱𝘦𝘳𝘬𝘵 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘨𝘦𝘩𝘰𝘶𝘥𝘦𝘯.”